Съдът отхвърли жалба на йеховисти срещу ВМРО. Осъди сектата да плати разноските

Административният съд в София отхвърли като неоснователна поредната жалба на сектата „Свидетели на Йехова” по повод дейността на ВМРО и осъди йеховистите да платят разноските по делото.

Религиозната институция обжалваше скорошното решение на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), която в края на март отхвърли друг сигнал на йеховистите срещу ВМРО. Тогава КЗД не намери основания да определи като дискриминация поведението на ВМРО по отношение сектата.

В мотивите си съдът цитира изказване на заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки за това, че религията е преди всичко личен въпрос. Съдът се позовава и на практиката на Европейския съд по правата на човека, който през 2003 г. разглежда знаково дело между турската Партия на благоденствието и турската държава.

Съдиите преценяват, че не са налице основания за налагане на мерки срещу ВМРО. В решението се отбелязва: „когато свободата на изразяване на идеи от страна на други лица засяга членовете на дадена религиозна институция, това обстоятелство само по себе си не представлява дискриминация”.   
Решението на съда подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

От години ВМРО в цялата страна застава открито срещу действията на опасната секта. В много градове на страната през последните години се провеждат различни протестни действия. Преди месеци в Бургас недоволството срещу дейността на сектата дори доведе до сблъсъци на протестиращи и чуждестранни пастори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *