Тъпо е да сме мартеничка на ревера на Великите сили

Вече не ни трябва бавачка от Брюксел

Патриот № 1 Красимир Каракачанов и най-умната българка – Даниела Симидчиева, в тандем ще превземат “Дондуков” 2. С IQ и родолюбие ще дръпнем напред? Наистина ли ни задушава прегръдката на Брюксел?

И защо политиците ни трябва да влязат в “час по патриотизъм”? Отговорите дава кандидат-президентът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

– Г-н Каракачанов, явявате се на избори с най-интелигентната жена в България – Даниела Симидчиева. Ревнувате ли?

– Не, разбира се. Тя е най-интелигентната, а за мен могат да кажат, че съм най-патриотичният. Винаги съм смятал, че в политиката трябва да се привличат хора като Даниела, които са получили признанието на обществото.

– ВМРО е малка партия – очевидно целта на битката ви за “Дондуков” 2 е да стегнете партийните редици след проблемите с отцепниците от Пловдив. Както и да предизвикате публични дебати за идеите си, нали?

– Нямаме проблеми със стягане на редиците – ВМРО винаги се мобилизира по избори. Особено в сегашната ситуация, когато президентският вот съвпада с местния. Номинацията ми цели да покаже, че има и патриотична алтернатива на тези избори. Защото има кандидат, който ще представлява европейската левица, поне двама, които ще представляват евродесницата, друг – евролибералите. Ние смятаме, че на бъдещия президент не му трябва бавачка в Брюксел, която да му казва какво да прави. Той трябва да е патриот и да отстоява националния интерес.

– Е, това, че имат партньори в чужбина, не означава, че са им бавачки или че кандидатите не са патриоти…

– Напротив. Ако бяхме патриоти, нямаше да затворим III и IV блок на АЕЦ “Козлодуй”. Има редица проблеми, по които настоящият президент не се е произнасял – монополите, които смачкаха обикновения българин. ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН не спазват приватизационните договори, не внасят пари в бюджета, изнасят печалбите с фиктивни договори за консултантски услуги. Ако се наложи, те трябва да бъдат одържавени.

– Кои ще са другите “пирони” в кампанията ви?

– Демографската катастрофа – всички виждаме какво се случва. Не е нужно да си националист, за да видиш, че България се циганизира. ООН са категорични – през 2040 г. българите ще сме застаряващо малцинство.

– Всички са български граждани…

– Циганите са български граждани, които през последните 20 г. научиха, че имат права, но не и задължения. Потребяват социални облаги, но не искат да учат. Затова и не могат да си намерят работа. Правят по 7-8 деца, ние ги издържаме, а в същото време младите български майки НОИ ги кара да връщат надбавки. България трябва да стимулира грамотната, не циганската раждаемост. Ето, по конституция основното образование е задължително…

– Как ще ги накарате да ходят на училище?

– Със смяна на социалния модел. С реална подкрепа за тридетния семеен модел. Това не означава, че всички семейства могат да имат само 3 деца! Но – държавата ще плаща надбавки до три деца. От 3 нагоре социални стимули ще се изплащат само на завършили средно образовение, както и на учещи висше. Целта е да бъдат ограничени маргиналните слоеве в обществото, които правят деца, без да полагат грижи за тях, а за да взимат пари. Ако искат да ги правят, ама не искат да ги изучат – държавата ще им плаща за до три хлапета. А те, ако желаят, да си направят 22! За демографския проблем ВМРО има своя подробна програма – “България 2050”. Но да вземем друга тема – армията – България на практика няма такава. Скоро празнувахме Съединението, сега – и Независимостта. Тези две дати показват, че когато нацията е била единна, имала е цел, държавата е постигала победи. Когато в обществото има ненужно противопоставяне, както е сега, не вървим напред. Сега армията е по-малка, отколкото през 1885 г. в Сръбско-българската война.

– Да, но сега сме членове на НАТО…

– Чудесно. Но да предположим, че стане конфликт между две страни членки на НАТО – възможно е, нали? Турция и Гърция например имат проблем за Кипър. При опасност за националната сигурност българската армия не може да изпълни конституционното си задължение да защити суверенитета и териториалната цялост. С 80 танка и 16 самолета това е невъзможно.

– Колко трябва да е армията?

– 60 000 души. Сега войници се обучават само за участие в международни мисии. За съжаление и там изпълняваме само полицейско-жандармерийски функции. Българският войник на мисия изпълнява, каквото му се каже, и то добре. Но ако погледнем армията и дипломацията – да си зададем въпросите – какво правим в Афганистан, Ирак, по бреговете на Либия?

– Партньори сме в общи операции…

– Това е много красиво, но нищо не означава. В Ирак дадохме жертви, американците и англичаните договориха с новото иракско правителство условията за добив на нефт. Ние не само че не договорихме нищо, а опростихме външния дълг. Сега пред Либия – изпратихме фрегатата “Дръзки”, но не преди 1 г. в Аденския залив, Сомалия, за да защитава българските кораби и моряци, а пред бреговете на Либия. Барабар Петко с мъжете! В същото време обаче и французи, и италианци, и англичани, и американци може би вече са договорили с бъдещото правителство условията за концесиите на петрол. Ние и либийския дълг опростихме. Е, ако ще участваме в мисии само като една мартеничка и параван на чужди икономически интереси, е пълна глупост. България също трябва да извлича икономически интереси. Защото външната политика не е благотворителна дейност!

– Трябват ли на президента още правомощия?

– Да. Въпреки че и сега не са малко – може да прави обръщение към нацията, да свиква Консултативния съвет по национална сигурност и ако поредната изпълнителна власт не желае да се съобразява с обществения дневен ред, президентът има още едно оръжие – референдумите.

– Но може да ги свиква само през парламента…

– Да, но може да го поиска. Когато поискаш по един, втори въпрос, третия път парламентът малко ще се замисли дали да ти отхвърли искането. И когато си направил обръщение към нацията, когато обществото е на твоя страна, парламентът ще се съобразява.

– С какво да бъдат разширени правомощията?

– Първо, президентът трябва да има право на законодателна инициатива. Не е нормално един пропорционален депутат, за когото дори жена му е забравила, че е гласувала за него, да може да внася закони, а президентът – не. Второ – ветото трябва да се преодолява с две трети от гласовете на депутатите /160 души/. Президентът трябва да има право и да налага вето върху правителствени решения. Ако това бе възможно, едва ли “Балкан” щеше да бъде продадена на цената на един софийски апартамент, нито пък “Кремиковци” – за 1 долар. Президентът трябва да може и да поиска вот на недоверие към правителството, когато нарушава обществения или националния интерес.

– Как ще убедите хората, които последваха отцепниците от Пловдив, да се върнат в автентичното ВМРО?

– Ние никого не сме убеждавали да влиза или да излиза. Във ВМРО е добре дошъл всеки, който харесва идеите ни. Групичката от Пловдив, която прецени, че икономическите им интереси са по-важни, върви по собствен път.

– Скоро признахте, че една от грешките ви е била коалиция с РЗС на изборите през 2009 г.

– Като човек съм правил не една грешка. Но за разлика от останалите политици, си ги признавам. Тази грешка разочарова доста от избирателите ни.

– Всеки играе за победа на изборите. Но вие вероятно няма да отидете на балотаж. Кого ще подкрепите на втори тур?

– Амбицията ни е да стигнем до балотаж. Нашите избиратели са интелигентни – не са овце, които някой може да подбере с тоягата и да им каже за кого да гласуват. Така че нямаме намерение да ги манипулираме и пренасочваме.

– Кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев е от Гоце Делчев. Както се казва – що е маке, все е юнак. По този признак ли ще избирате?

– Това, че е роден в Гоце Делчев, е добре. Но трябва да покаже, че е патриот. Ако успее да убеди гражданите, че милее за темата за българщината в Македония, ако покаже, че са му близки идеите, които изповядваме и са традиционни за региона, в който е роден, може би сам ще получи подкрепа. Но до момента не съм чул от него подобни тези. Ще се радвам, ако патриотизмът стане идеология на всички политици. Тогава България ще е уважавана държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *