Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки поиска изтегляне на законодателните предложения за улесняване на гражданската регистрация, предложени преди дни от Мая Манолова от БСП и Милена Христова от „Евророма”.

В писмо до двете депутатки от левицата Джамбазки твърди, че въпросните предложения на практика облагодетелстват циганите, които са се самонастанили или живеят в незаконни постройки.

Според предложението на БСП и „Евророма” адресна регистрация и лични карти вече ще могат да се издават дори само с бележки за платени сметки за ток и вода и т.н., с които лицето удостоверява, че живее на даден адрес.

Досега ако гражданин желае да смени своя адрес или да регистрира такъв, трябва да представи редица документи, сред които нотариален акт за собственост на имота, договор за наем, нотариално заверена декларация за съгласие на собственика на имота.

В мотивите към законопроекта на двете депутатки се посочва, че това създавало проблем за циганите, които живеят в квартали, в които над 80 % от сградите са незаконни.

В писмото си Ангел Джамбазки пише: „Любопитно е как, по направеното предложение на БСП и „Евророма”, ще се установява кой е платил сметките. Нищо чудно да станем свидетели на това как на един адрес се регистрират по 100 души с пет сметки за вода и също толкова – за електричество, които се препредават един на друг”.

„Това означава, че всеки, който ти плати сметката за ток, може законово да се регистрира в собствения ти имот без съгласието на собственика. Абсурдно е една квитанция да дава права на едно лице, каквито има и собственикът”, твърди заместник-председателят на ВМРО.

„Ако предложеният проект бъде приет и добие силата на закона, то какво ще спре самонастанилите се цигани, регистрирани по постоянен адрес в имот частна собственост, да поискат да го придобият по давност?”, пита още Джамбазки.

Според него крайно време е държавата и законодателите да престанат да правят подаръци и реверанси на циганите и да насочат усилията си към това как да ги накарат да работят и да учат.

„Ние от ВМРО смятаме, че с този законопроект се дава път на поредната циганска привилегия”, завършва писмото си заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки.

17 декември 2011

Пълен текст на писмото

Предложението, което направихте, в посока на либерализиране на Закона за гражданската регистрация и по-конкретно на текстовете, регламентиращи процедурата за адресна регистрация, е недопустимо.
Мотивите към законопроекта не почиват на логическа и правна основа, а на битовизъм. Затова ви предлагаме да изтеглите предложенията си.
Законопроектът Ви предвижда облекчен ред за извършване на адресна регистрация и издаване на лични документи. Сега действащият закон предвижда адресната регистрация да се извършва въз основа на документ за собственост или на договор за ползване на имота. Законодателят е въвел тези формални критерии, за да се въведе ред в адресната регистрация и поради факта, че доскоро масово се спекулираше с промяната на адресната регистрация.
Това не е просто формална процедура, а е обвързана с постоянното местоживеене на гражданин, съответно с кореспонденцията, която получава, с евентуално получаване на съдебни книжа, съобщения, призовки, с възможността кметът на общината и органите на МВР да извършват проверки.
Абсурдно е да ни се предлага с хвърчащи сметки за ток, парно и вода едно лице да си промени постоянната адресна регистрация. Това означава, че всеки, който ти плати сметката за ток, може законово да се регистрира в собствения ти имот без съгласието на собственика. Абсурдно е една квитанция да дава права на едно лице, каквито има и собственика.
Любопитно е как, по направеното предложение на БСП и „Евророма”, ще се установява кой е платил сметките. Нищо чудно да станем свидетели на това как на един адрес се регистрират по 100 души с пет сметки за вода и също толкова – за електричество, които се препредават един на друг.
За сведение на вносителите на законопроекта, повечето лица с проблем да извършат адресната си регистрация по постоянен адрес са цигани, които незаконно обитават незаконни постройки върху общински, държавни и частни имоти или направо са се самонастанили в общински, държавни и частни сгради. Липсва каквато и да е правна логика един нарушител да бъде поощряван и съществуването му извън закона и установения ред да го прави привилегирован пред всички други.
Съзираме и един друг проблем. Ако предложеният проект бъде приет и добие силата на закона, то какво ще спре самонастанилите се цигани, регистрирани по постоянен адрес в имот частна собственост, да поискат да го придобият по давност?
От държавна гледна точка е недопустимо да позволяваме на лица, които не са собственици и наематели, да се настаняват в чужди имоти – земи или сгради. Настоящото предложение на БСП и „Евророма” стимулира точно това и иска да узакони точно това – легалното самонастаняване на циганите, където им харесва. Даваме им дори адреси.
Крайно време е държавата и законодателите да престанат да правят подаръци и реверанси на циганите и да насочат усилията си към това как да ги накарат да работят и да учат.
Ние от ВМРО смятаме, че с този законопроект се дава път на поредната циганска привилегия за сметка на всички онези български граждани, които нямат проблем с адресната си регистрация, защото са изрядни и не си позволяват да се самонастаняват и окупират чужди имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *