Източник: „Дойче веле“

Автор: Татяна Ваксберг

Подпалвачите на коли остават неразкрити – въпреки огромната власт на МВР. С други думи: повече власт не означава повече ефективност. Напротив, повечето власт означава желание за още повече власт. Борисов вече го доказа.

Отказът от права няма да доведе до повече сигурност. Който мисли обратното, да погледне палежите на коли в София. През последните години МВР разшири подслушванията и достигна удивителен бюджет, но сега демонстрира, че не успява да залови дори и вандали на дребно.

За един месец в София бяха запалени 49 автомобила. Някои от тях бяха подпалени включително и на метри от дежурни полицаи. МВР арестува двама заподозрени, като заяви, че между тях няма установена връзка. Палежите не спряха след тези арести.

Богато, по-богато, МВР!

Разбира се, МВР не може да бъде упреквано в това, че не е осъществило превенция за тези престъпления и не е предотвратило палежите. Това надали би било по силите и на най-могъщата институция. Но МВР със сигурност дължи обяснение за своята неспособност да разследва престъпни групи, да ги проследи и да ги арестува. Тази неспособност буди два пъти повече безпокойство на фона на правомощията, служителите и парите, с които МВР разполага.

По данни на Евростат от миналата година България е на четвърто място в Европа по численост на полицейските служители. Без да броим състава на гранична полиция, на 100 000 граждани се падат 402 полицаи. Българското правителство оспорва тези данни, твърдейки, че мястото е всъщност 11-то и полицаите са по-малко. Но като сравним кой какви данни ползва, за да направи своите изводи, излиза, че данните са почти едни и същи, просто МВР ги чете по различен начин.

МВР има и един от най-високите бюджети в Европа по процент от брутния вътрешен продукт. Огромна част от него отива за заплати на полицаите, както посочва изследване на Института за пазарна икономика. Според същото изследване това е добър пример за неефективна институция – с много служители, ниски заплати и слабо оборудване.

На този фон се разширява подслушването. Данните по тази чувствителна тема са твърде много и достатъчно противоречиви, но едно число поне е сигурно – според доклад на ВКС миналата година броят на подслушванията е скочил тройно, като полицията е подслушвала близо 16 000 души. По данни на вестник „Сега“ министър Цветанов използва средно по три пъти в седмицата своето правомощие лично и по изключение да нарежда използването на СРС.

Все някой друг им е виновен

Парламентарната комисия по контрол на СРС заяви през лятото, че съществува проблем, по-голям дори и от подслушването. Това са данните за наблюдение на телефонния и интернет трафик. През изтеклата година са били издадени около 50 000 такива разрешителни. Тези данни не посочват съдържанието на разговора, но дават представа кой с кого общува и колко дълго.

Случаят с подпалените коли и видимото полицейско безсилие пред този факт е нагледен пример за това как повече власт не означава повече способности, нито повече ефективност. Напротив, повечето власт означава желание за още повече власт. Премиерът вече го доказа – запитан защо МВР не се справя, той предположи, че причина за това е не друго, а информационният поток. Според Борисов медиите са тези, които с репортажите си насърчават евентуалния извършител. Чудно кое право още ще трябва да се жертва, за да може обществото да разчита на най-елементарно разследване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *