МАРИЯНА БОЙКОВА

От няколко дни властта се тресе като ударена от ток, а се държи като ни чул, ни видял. Не знаела, виждате ли, че ще бъдат присъединени толкова много зелени централи, и затова се наложи от вчера еленергията да бръква с цели 13% по-дълбоко в сметките на българите. А се тресе, защото ясно лъсва грешна политика, която ще струва на бизнеса и на домакинствата 769 млн. лева за година. И това е само дотук, а от догодина по това време?

Странно е, че властта е изненадана. От поне три години НЕК, електроенергийният системен оператор и енергото сигнализират, че не могат да присъединяват толкова много мощности. Експертите на националната компания дори се шегуваха, че всеки, който слезе от трамвай 22 на спирката пред сградата им, си казва – защо да не вляза да подам едно заявление, че ще изграждам перки или ще застилам земя със слънчеви панели.
Знайни и незнайни хора, били на позиции в енергетиката, както и на ниски и високи позиции във властта, а сега извън нея, при въпрос с какво се занимават откровено отговарят – с проекти за ВЕИ. Нима не се знаеше, че има пазар на готови проекти. Продават се дори по интернет.
Нима не се писа хиляда пъти поне, че има заявки за 12 хиляди мегавата възобновяеми мощности.

Дори компаниите, които ни доставят тока и протестират срещу прекомерния бум на възобновяеми източници, си направиха ветрови и фотоволтаични паркове.
Дори върли привърженици на ядрената енергетика също инвестираха в слънчев ток. Както се казва – парите гонят парите. А да припомним – цените на слънчевата енергия бяха над 800 лв. на мегаватчас, после около 650 лева, до оня ден 480 лева. И нека е ясно – който е хванал вече съответната цена, тоест пуснал е парка си, ще му плащаме тока поне 20 години по нея. Така че, който прогнозира добре в енергетиката, разбира, че не е възможно този хаос да продължи и както при финансовите пирамиди – печелят първите.

Виновни ли са тези фирми, че гонят печалби на гърба на бедния българин? И че България е в челните редици на възобновяемата енергия?
Виновни ли са корейци и китайци, че решиха да трупат печалби? Колкото и да е банално – важи онази приказка за зелника и лудия. Преди дни попитах китайския бизнес у нас има ли преференциални цени на слънчевия ток при тях. Нямало, отвърнаха ми.
Кой пусна вълка в кошарата? Безспорно – вратите бяха широко отворени по времето на Румен Овчаров и Петър Димитров. Покойният Константин Шушулов определи онази цена от над 800 лева. Самият той признаваше, че са черпили опит от Европа, защото няма практика у нас. Мотивът беше да се стимулира този вид енергия, защото България няма да изпълни зададените от ЕС 16% енергия от възобновяеми източници. Оттогава обаче минаха между пет и три години. Колкото и да им се иска на управляващите да е виновна тройната коалиция, това вече звучи кухо.
Вярно – направиха промени в закона, но със закъснение.

Защо сегашната власт беше изненадана? Елиминирам всякакви съмнения за лобизъм на този сектор върху властта през годините, а и за нещо по-грозно. По-голямата част от истината както в повечето случаи е проста. Няма информация и решения се вземат с вързани очи.

Вчера се разрази спор кой е виновен. И че НЕК не дала вярна прогноза. Но НЕК отдавна е само една от многото енергийни компании. Тя не е оная вездесъща фирма, която събира всички данни за енергетиката. А и оттам от месеци реват, че заради грешни прогнози от енергото те са вътре със 120 млн. лв.

Само че политиката в енергетиката се прави от министерството и от подведомствените агенции. И за да се прави политика, трябва точна, вярна и навременна информация. И система за получаването . Защото в енергетиката грешките не са за левчета, а са за милиони.

Има агенция за устойчиво енергийно развитие, която по-рано беше за енергийна ефективност. Нито има устойчивост в енергетиката, нито пък с енергийната ефективност сме я докарали донякъде.
“24 часа” години наред си плащаше, за да му изчислят със специална софтуерна програма колко ще струва токът и парното на различните видове домакинства в различни видове жилища през зимата. И това преди и след поскъпването на енергиите. Както и колко ще отхапе отоплението по месеци от доходите.
Подобен софтуер е ползван от държавна институция в зората на демокрацията. Има ли държавата подобни програми, които да изчисляват риска от взетите решения?
Толкова ли е трудно да зададеш по години целите за възобновяеми източници, да зададеш цени и да пресметнеш колко ще излезе на населението това упражнение. И да пускаш проекти, колкото да изпълниш задачата си. А не досегашният хаос да ни притиска в ъгъла.

В петък  ДКЕВР обяви нулева година за присъединяване на възобновяеми източници. Люшваме се в другата крайност. Регулаторът остави обаче високи цени и присъединяване на слънчеви панели по покривите. Правил ли е някой сметка дали фирмите няма да се ориентират към светкавично застилане на покривите на сградите и догодина да се окажем с още 2000 мегавата слънчев ток.

Много ми се иска да зная и ще попитам например има ли на бюрото на министъра на енергетиката анализ на отминалия отоплителен сезон след всичките скандали и високи сметки за парно през зимата. Защото например на мен ми връщат сега 400 лв., като съм кредитирала някого през зимата. И само при мен ли е? Още повече че обещаха промени в закона за енергетиката в частта за топлоснабдяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *