Стотици българи почетоха годишнината от Илинденско-Преображенското въстание в Смилево, родното село на Даме Груев. Българският културен клуб – Скопие (БККС) организира събор на българи от България и Македония, както и от българските общности по света.

Повече от триста бяха присъстващите в Смилево в по Илинден. Дойдоха гости от България, водени от председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. На честването се събраха и мнозина емигранти от българската диаспора по света.

Поздравителен адрес изпрати президентът Росен Плевнелиев. Същото направи и евродепутатът Андрей Ковачев. Любка Рондова и ансамбъл “Гоце Делчев” пък направиха събора незабравим с изпълненията си.

Властите в Македония обаче и този път се постараха да покажат, че взаимното честване на общата ни история не е желано от властта в Скопие – екип на ТВ7 бе спрян на границата с абсурдни доводи.

Председателят на БККС Лазар Младенов изрази увереността си, че и занапред ще продължи общото честване на дати като Илинден – напук на опитите народът на България и Македония да бъде разделен.

Журналистите пък имаха възможност да намерят трогателни лични истории на репресирани от македонисткия режим. Български медии дадоха гласност на трогателни истории на македонски българи.

Как медиите видяха отбелязването на годишнината от Илинденско-Преображенското въстание може да видите тук:

Почит към загиналите в Илинденско-Преображенската епопея – Репортаж на БНТ от честването.

„Войводи“ от цял свят пиха и пяха под погледа на Даме Груев – Стандарт

Жега. 42 градуса на сянка, поне двойно повече в душите на “войводите”, които се събраха в полите на Бигла планина, за да почетат 109-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Горещ и стръмен се оказа пътят към родното село на Дамян Груев – и в прекия, и в преносния смисъл. Завоите по тясното шосе, което лъкатуши из Вардарска Македония, си бяха изпитание.

Българи и македонци честваха заедно 109 години от Илинденското въстание в Смилево – Агенция Е-79

109 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание честваха в Смилево, Македония. За организацията на събитието се бяха погрижили българските културни клубове в Република Македония.

109-годишнината от Илинденското въстание бе отбелязана край Смилево – Агенция Фокус

Днес в полите на Бигла планина в село Смилево, Битолско, в организацията „Клуб на българите в Македония” се отбеляза 109-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание пред бюста на войводата Даме Груев в едноименния възпоменателен парк пред гостите от Скопие, Битоля, Преспа, Охрид, Струмица, Прилеп, Велес, Щип и Варна, Пловдив, София, Благоевград и други градове на Македония и България.

Плевнелиев поздрави българите в Македония за Илинденското въстание – Нюз.бг

В писмото си до председателя на БККС Лазар Младенов, президентът Плевнелиев поднася своето уважение към членовете и симпатизантите на БККС, „които не забравят заслужилите синове на Майка България и предават на идните поколения техния пример и непримирим дух за свобода”.

Бугари го славеа Илинден на гробот на Груев – Дневник (Македония)

Првпат доаѓаат, а посетата не беше организирана преку нашата месна заедница. Kога разбрав, отидов во полиција во Демир Хисар да пријавам, но оттаму ми рекоа дека посетата е пријавена, па имаше и полициска придружба. Беа околу 200 лица, ставија венци и цвеќиња во Спомен-паркот на Даме Груев. Побараа да пуштат химна, но жителите од селото не им дозволија. Носеа мало бугарско знаме и некои знамиња на нивна политичка партија – изјави Томе Милошевски, претседател на Месната заедница од Смилево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *