* Икономическата комисия е посочила три варианта, до октомври администрацията трябва да избере един от тях * Илиян Пеевски: „Това дружество работи не благодарение, а въпреки Общината”

„КАТО РАБОТЯТ на загуба, докога ще ги търпим?! Предупреждавам, че на септемврийската сесия ще внеса предложение за ликвидация на „БКС” ЕООД”, това заяви от трибуната на Общинския съвет в Троян съветникът Дариел Сираков (ВМРО-БНД). Г-н Сираков изнесе данни, че в 5-те общински дружества (строителното БКС, водният оператор „ВиК – Стенето”, Националното изложение в Орешак, „Общински пазари” и МБАЛ – Троян) работят общо 369 души, а внесеният дивидент за полугодието е едва 40 хил. лв. и попита оправдани ли са тези резултати и за търговски дружества ли става дума или за социални домове.

„САМО ЗАРАДИ тези 369 работни места общинските дружества заслужават подкрепа”, контрира кметът Донка Михайлова. Тя подчерта, че две от дружествата са на загуба – МБАЛ (Общинската болница) и БКС. За болницата обаче нещата са по-сложни, има редица обективни фактори, а социалните ангажименти на това дружество са твърде сериозни и то не може да се третира като чисто търговско. А за БКС на предварителното заседание на Икономическата комисия били обсъдени 3 възможни варианта и се решило до м. октомври общинската администрация да обяви коя от 3-те възможности е избрана.

„МНОГО Е ЛЕСНО да кажем, че БКС е черната овца. Най-лесно е да ликвидираме, няма по-малоумна държава”, бе пък становището на инж. Илиян Пеевски („Атака”). Г-н Пеевски за пореден път предложи на общинското строително дружество да се направи инженерен одит, който ще посочи решенията. „Това дружество работи не благодарение, а въпреки Общината”, заключи съветникът, който по професия е строителен инженер.

„БКС ВЪРВИ към ликвидация, но това не зависи от общинската администрация”, коментира председателят на Общинския съвет и кмет в предишния мандат Минко Акимов (ГЕРБ). Той посочи като единствен изход промяна в Закона за обществените поръчки, която да дава предимство на общинските фирми, както е например в Холандия. Председателят напомни, че преди време в НС бил внесен подобен законопроект, но не бил приет. „Без промяна на този закон БКС няма да може да съществува”, категоричен бе г-н Акимов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *