Общинският съветник на ВМРО в Троян Даниел Сираков сигнализира, че Арката на свободата в Троянския Балкан се руши.

Паметникът е издигнат през 1978 г. по повод 100-годишнината от освобождението от османско робство. Арката е посветена и на българо-съветската дружба. От северната страна е изписана годината 1878, а от южната – 1944-та. 38-метровият мемориал е застроен на връх Горал тепе, на 1550 м. надморска височина в средата на прохода Троян-Кърнаре.

Мемориалът е общинска собственост. През октомври в общинския съвет на Троян ще внеса предложение за цялостното му възстановяване. Идеята ми е в арката да бъде вписана и годината на основаването на българската държава, както и да се изгради фотоволтаично осветление и да се поставят информационни табла. Трябва да се обнови и пътят до нея. Разбира се, проектът ще бъде задължително съгласуван с авторите на мемориалния комплекс, добавя Даниел Сираков.

Общинският съветник на ВМРО посочва, че в момента плочникът около арката бил разоран като с верижни машини, а стъпалата към него – изкъртени и разбити. Фасадата на паметника в ниската си част била загрозена от графити.

Арката на свободата и т.нар. Карцов бук (над 200-годишно дърво, върху което, според легендата, освободителят на Троян руският ген. Павел Карцов рязва белег със сабята си) са включени задължително в маршрута на всяка родна или чуждоезична туристическа група при посещения в курортното селище Беклемето.

Паметникът е върху площадка, от която на север се виждат долините на Бели Осъм и Троян, а на юг се разкрива гледка към Средна гора, Родопите и дори Рила.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *