Отиде си от земния свят негово светейшество българският патриарх Максим. Ще го запомним с изключителната твърдост, с която преведе светата ни православна църква през сменящите се исторически епохи и неспирни изпитания. Патриарх Максим надживя хулителите си и запази църквата ни единна. Днес тя се нуждае от нова енергия, от ново общение с миряните, с православния български народ. В това голямо предизвикателство ще липсва мъдростта, смирението и честността на негово светейшество Максим.

Всички българи по света днес свеждат глави в памет на своя патриарх. И в същото време гледат с тревога в бъдния ден, където предстои нелеката задача да се намери нов духовен пастир на българите, който да продължи делото на Максим и който да издигне моралния авторитет на Българската православна църква.

Негово светейшество патриарх Максим ще бъде погребан в петък (9 ноември) в Троянския манастир, каквато била и волята в завещанието му. Очаква се на траурната церемония да присъстват много висши клирици. Най-вероятно петък ще бъде обявен за ден на национален траур.

Бог да упокои душата на светейшия български патриарх Максим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *