За съжаление данъкът върху лихвите е факт. След второто му разглеждане в петък той беше приет, въпреки острите критики от всяка възможна страна. И така, вече ще плащаме 10 % данък върху лихвите, които получаваме от влоговете и депозитите.

Още когато идеята за данъка се „претопляше“, ВМРО излезе с твърдата позиция и с готовност за протест. Да се предлага подобен данък е не само безумие, но и напълно нелогично, припомни тогава ВМРО. Лихвите по депозитите не са печалба, те са просто по-малка загуба от инфлационния процес. Реална печалба от тях няма.  А недопустимо е да се прилага подобно двойно облагане –  веднъж като получени доходи и втори път – като спестени от същите тези доходи средства.

Това си е поредният опит да се закърпи бюджетът за сметка на обикновения  човек. Убеждението, че данъка е насочен към богатите и най-богатите е неправдоподобно. Богатите отдавна държат парите си извън България и инвестирани в различни предприятия и начинания. Обикновеният човек си държи парите в банка, защото това е един от последните начини да си осигури някакво спокойствие. Пък и банките вече започнаха да измислят начини за заобикаляне на данъка. Да не говорим, че разходите по въвеждането на данъка са долу-горе колкото очакваните приходи.

Това са аргументите на здравия разум.

Точно тези аргументи обаче никак не се харесват на финансовия министър Симеон Дянков. Той продължава си играе на проба-грешка, дори и в днешната трудна икономическа ситуация. Това едва ли може да се определи, като нещо различно от цинизъм.

“България е най-стабилна в мизерията, а данък „спестявания“ е мародерство. ГЕРБ не раздвижват икономиката. Имаха три години да го направят, а те катастрофираха в икономическата си политика“ заяви наскоро Красимир Каракачанов. Подобна беше позицията  и на всички останали опозиционни сили. Защото този данък просто ще изземе и малко останало у народа по време на криза. В моменти, когато всеки лев е кът, да се бърка в спестяванията на българина е израз на липсата на капка човещина.

Това обаче не трогва вицепремиера Дянков. Той продължава безцеремонно да твърди, че в Европейския съюз навсякъде имало такъв данък, само у нас сме изостанали. Вместо да работи по това как да се събират допълнително пари от данъци по европейски стандарт, Дянков явно е решил да вземе да поработи върху събираемостта на данък „лихва”. Само че сумите от него вероятно ще се окажат нищожни, а загубата за имиджа на Дянков и дянковците – огромна. Но явно не му пука на г-н Дянков – той скоро ще си ходи зад океана, където се чувства повече у дома си.

А у нас? Нека у нас да имаме средната заплата за Германия, пък ще плащаме данък „лихва“, данък „пенсия“ и каквото още им хрумне. Но нека първо им хрумне как да дойде доходът, а не само да се прилага данъкът.

Нищо подобно обаче не хрумва на никого от управляващите у нас вече десетилетия. Хрумва им само как да крадат. И така, „радвайте се“ българи, имаме си вицепремиер, който иска и да ни открадне… и последната стотинка.

Като говорим за хрумвания, на Дянков едва ли ще му хрумне да подаде оставка. Затова ще се наложи да му я поискаме – по-настойчиво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *