На 21 ноември честваме празника Въведение Богородично – Ден на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. След като навършила три години, всички нейни близки я съпроводили със запалени свещи до Йерусалимския храм. Там Светата Дева била поставена на първото стъпало и без чужда помощ сама се изкачила по 15-те стъпала и спряла на най-горното. Първосвещеник Захария – баща на св. Йоан Кръстител – я посрещнал и я благословил.

Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била „дадена“ на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата. Защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за Бога и православието, за християнските добродетели, на които векове се е крепял българският род. Църквата е приела този ден за Ден на християнското семейство.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *