На 27 ноември се навършват 93 години от подписването на унизителния и несправедлив за България Ньойски мирен договор. По този повод ВМРО организира Български марш, който е част от националната протестна акция „Долу Ньой!“.

Ето какво сподели Александър Йолов. Разговорът с него засегна темите за последиците от Ньойския договор, за Български марш и за предизвикателствата пред съвременния български национализъм.

За Ньойския договор:

На 27 ноември отбелязваме годишнина от написването на унизителния и изключително несправедлив „Ньойски договор“.

Идеята на договорите от т. нар. „Версайска система“ е да смажат победената страна, така че тя да не може да се възстанови. Икономическите и финансовите санккци, обричат българското население на тежък недоимък и финансова криза. Всъщност това, от което се страхуват победителите, се случва. Чрез договора те зараждат едно чувство на гняв и реваншизъм, който после се стоварва върху тях.

 

Многостранните организации и новият формат на световната дипломация дават много възможности на България да защитава правата и свободите на българите, останали извън територията ни. Българската държава се прави през последните 20 години, че българите в западните покрайнини не съществуват, а всички други държави защитават малцинствата извън териториите си.

Чрез членството ни в ЕС и НАТО България има първостепенна позиция в Източна Европа. Българската външна политика твърди, че ние подкрепяме членстово на Сърбия в ЕС, а това не може да е така. Във външнополитически план се наблюдава един комплекс за незначителност, за маловажност. Крайно време е тези неща да се променят. Факт е, че в днешно време българските политици имат един такък комплекс за малоценност и не защитават правата на българите, независимо от това къде се намират.

Винаги трябва да се започне от някъде, трябва да се започне да се гради. България има всички възможности да бъде регионална сила. В чисто геостратегическо и геоикономическо положение страната ни предполага възможности за уникално развитие. Държави с по-малко условия и ресурси от нас са с 20 години пред нас. Това е въпрос и на желание, и на държавническо мислене.

По принцип сръбската държава има изключително последователна политика към българите в западните покрайнини. Целта на Сърбия е асимилацията или ако не може да се асимилира, да се изгони населението от тези земи. Сръбската държава прави спънки на тези хора. Прави спънки на живота и бизнеса им.

Сърбия е страна, която е взела решението да бъде част от ЕС. Нашата страна единствено може да наблюдава дали се спазват съответните стандарти, най-вече по повод това дали се спазват човешките и малцинствени права.

За Български марш:

Българският марш е организиран от ВМРО по повод националната протестна акция „Долу Ньой“.Той е традиция от над 90 години. Той е реваншистко събитие. Ние като български патриоти не признаваме клаузите на „Ньойския договор“. В чисто исторически план, той оставя над половин милион българи извън границата на съвременна България. Най-фрапиращ е случая със Западните покрайнини. Благодарение само на Америка, на нашата територия остават градовете Видин, Петрич и тяхната околия.

За циганския проблем:

На първо време да ви кажа, че циганизацията е най-важният проблем пред българското общество. Това общество не се интегрира, а гетата нарастват. Това е едно ограничено общество, границата между останалите квартали и циганските гета е все по-осезаема.Ние направихме подробна карта, за да се знае къде се намират тези гета.

За Българския хелзински комитет:

Неправителствените организации и предимно Български хелзински комитет имат агресивно и нетолерантно поведение към хората. Аз подозирам, че те са расисти и българофоби.

Има някакъв доста тежък проблем в този Български хелзински комитет и ние от ВМРО много пъти сме поставяли въпроса да се направи ревизия на тази организация и да излезне на светло откъде идват парите за нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *