На 29.11.2012 г. на шестнадесeто заседание на Общински съвет  гр.Троян бе разгледано предложението на Даниел Сираков, общински съветник от ПП ВМРО БНД относно: Естетизиране и извършване на ремонтни дейности на паметник Арка на свободата в местността Горал тепе на Беклемето. / Вх.№ ОбС–376/08.11.2012 г./“

      Паметникът е издигнат през 1978 г. по повод 100-годишнината от освобождението на България от османско робство.Тридесет и осем метровия мемориал е застроен на връх Горал тепе, на 1595 метра надморска височина в средата на Троянския проход в границите на НП Централен Балкан.Мемориалът е общинска собственост и една от най-посещаваните забележителности в Троянския край.

 

      В проекта за решение на Общинския съвет е предвидено да се извършат възстановителни дейности на вертикалната и хоризонталната планировка на паметника, да се изгради фотоволтаично осветление . Да се поставят информационни табла на различни езици за историята на паметника, карта на общината с обозначените културни –исторически забележителности и да се реновира пътния участък до паметника.

       На основание чл.21 т.8 и т.13 от ЗМСМА Общинският съвет  Троян РЕШИ : Възлага на общинската администрация да извърши проучване  за възлагане на проектиране и търсене източници за финансиране на ремонтни дейности на  района на паметника „Арка на свободата” – Беклемето. Срок за проектиране 30.06.2013 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *