ВМРО ще проведе своя национална разяснителна кампания, въпреки отказа на ЦИК да допусне инициативния им комитет до участие в информационната кампания за предстоящия референдум. Това съобщиха представители на ръководството на ВМРО на пресконференция днес.

Организационният секретар на партията Юлиан Ангелов обясни, че ще бъдат проведени поредица кръгли маси, в които ще вземат участие както енергийни експерти, така и граждани, за да може обществото да направи своя информиран избор.

Ще бъдат изготвени клипове и печатни материали, а мобилни екипи ще разясняват на хората защо ВМРО подкрепя развитието на ядрената енергетика и защо трябва да се гласува с „да“. Ангелов посочи, че основната цел на кампанията е гражданите да бъдат убедени да изразят позицията си в допитването.

Заместник-председателят на партията Ангел Джамбазки информира, че е изпратена гражданска петиция до Европейската комисия за нарушаване на правото за гражданска инициатива, което е основен регламент на ЕС. Причината: ЦИК отказа да допусне ВМРO до информационната кампания за референдума, а подадената до ВАС жалба бе отхвърлена. Джамбазки обясни, че в едномесечен срок Комисията трябва да се произнесе и изрази надеждата си в едномесечен срок да има среща с председателя ù Барозу.

Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов припомни, че от 11 години партията защитава позицията, че развитието на ядрената енергетика е необходимо за просперитета на България. И съществуващата АЕЦ „Козлодуй“, и обсъжданата „Белене“ ще осигурят енергийна и икономическа независимост на страната.

Няма да се налага да внасяме ток от съседни държави, като Турция и Румъния, няма да закрием и последния работещ държавен промишлен сектор. Българската икономика трябва да се развива, нямаме нефт и газ, затова трябва да запазим съществуващите ядрени реактори и да бъдат построени нови, представи част от мотивите на ВМРО Каракачанов. Той е категоричен, че хора с лични икономически интереси се обявяват срещу развитието на българска ядрена енергетика.

Световната атомна асоциация неотдавна посочи, че е наложително да се строят нови атомни електроцентрали, които да заместят закриваните ТЕЦ-ове. България вече затваря няколко свои и ако не развиваме ядрената енергетика, няма да бъдем фактор на Балканите, припомни заместник-председателят на ВМРО Кристиян Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *