Премахване на социалните привилегии въз основа на произход. Това е един от начините за справяне с циганския въпрос обясни заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в „Лице в лице“ по БТВ.

По темата на разговор – образованието на циганите, Джамбазки посочи, че дори да има добри примери, по-голямата част от циганите в България живеят неграмотни.

Преди имаше училища в циганските махали. Сега учителите в голямата си част гледат да не пишат слаби оценки на циганчетата, за да преминат в следващ клас, само и само да не закрият класа или училището. В самата циганска общност трябва да има желание за образование, за реализация, защото насила не можеш да ги накараш да учат, каза той.

Полезен и работещ начин за разрешаване на т. нар Цигански въпрос е модернизиране на социалната система чрез въвеждане и популяризиране на модел за социално подпомагане при 2 и 3 деца, което е форма на социална отговорност. Държавата трябва да стимулира интелигентната раждаемост не чрез помощи, а чрез данъчни облекчения, предложи Джамбазки.

А една социална система се държи на хората, които плащат осигуровки и данъци. След 10 г., когато голяма част от трудоспособните българи ще са цигани, няма да има кой да влива пари в бюджета и държавата ще се разпадне. Затова от ВМРО искаме отмяна на социалните помощи и замяната им със стипендии при постигнат успех в училище, категоричен бе той.

Декадата за циганското включване беше възможност за крадене на пари. От друга страна мерзавците, които купуват гласове преди избори, имат изгода циганите да си стоят в катуна, да останат неграмотни, необразовани, бедни, изброи той част от факторите за нерешаването на проблема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *