„Циганите не отидоха да гласуват, защото никой не им плати”, заяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки в „Здравей, България“ по Нова телевизия.Те си казаха, чисто и просто – няма кебапчета – няма глас, няма пари – няма глас, продължи Джамбазки.

Сами направете сметка какво се получава като извадим около 1 млн. цигански гласове от тези 6,9 млн. избиратели по списък, като извадим 800 хил. мъртви души и 600 хил. гласове на ДПС, значи от избирателния списък трябва да извадим 2,5 млн. Това са гласоподаватели, които винаги гласуват само по интерес – тези, които защитават турския интерес на ДПС, когато има местни или парламентарни избори и циганските махали, които в голямата си част гласуват, когато някой им е платил, посочи той.

Джамбазки обърна внимание и на факта, че този път в гласуването от Турция са участвали само няколкостотин души – за разлика от други избори.

Той предложи да се направи проверка за кого са гласували циганските избирателни секции на последните избори преди националното допитване, за да е ясно кой е купил гласовете им тогава.

 

Ангел Джамбазки даде пример с резултатите от гласуването на референдума от няколко цигански махали – във Видин, София, Пловдив и една по Черноморието. Той обаче ще представи данните и ще направи анализ по тях след като ЦИК окончателно обяви резултатите от всенародното допитване.

В тази връзка той коментира, че има необосновано забавяне от страна на ЦИК с оповестяването на финалните данни от референдума и се усъмни, че това се прави с цел избирателната активност да „падне“ под 20 %, което ще попречи обсъждането на темата за ядрената енергетика да влезне в Народното събрание.

По повод платените цигански гласове зам.-председателят на ВМРО заяви, че цигани за права и свободи и цигани за европейско развитие на България не съществуват. За да не продължава по този начин да се манипулира изборния процес, то отговорът е на избори да бъдат подкрепяни националноотговорните политически сили.

В заключение Джамбазки припомни предложението на ВМРО за промени в избирателния кодекс – да бъде въведен образователен ценз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *