Това правителство не е нито експертно, нито програмно. Затова ВМРО – Българско национално движение иска оставката му и с кръгла маса да се състави нов кабинет от експерти, който да управлява до изборите за Европейски парламент през 2014 г., когато да се проведат и новите парламентарни избори.

Това е позицията на ВМРО, заявена днес от ръководителите на партията Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки и Юлиан Ангелов. Според тях, в новото правителство по никакъв начин не бива да има квотни назначения на ДПС. През последните четири дни не се чува нито една адекватна мярка, с която да се успокои обществото.

Ако ГЕРБ загуби доверието на хората след три години и половина управление, то правителството на тази тройна коалиция направи това само за 2-3 седмици, смятат във ВМРО и подчертават, че кабинетът на Орешарски трябва да подаде оставка. Уточняват, обаче, че ГЕРБ не може да е алтернатива на това управление, тъй като заради провала им хората ги изгониха от властта само преди няколко месеца.

Сега е наложително  програмно правителство с участието на хора, които не са били част от статуквото и не са свързани с икономически монополи. Пред това правителство трябва да стоят няколко приоритета:

– Осигуряване на политическа стабилност;

– Мерки за преодоляване на икономическата криза и подобряване стандарта на живот на българските граждани. Борба с монополите;

– Спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа;

– Пълна ревизия на всички концесионни и приватизационни сделки от последните 20 години, които създадоха настоящата олигархия и доведоха нещата до там хората да излизат на улицата.

ВМРО предлага президентът да инициира институционална кръгла маса с максимално широко участие. В нея да са представени политическите сили, получили над 1% одобрение от избирателите на последните избори; представители на синдикатите; представители на граждански и потребителски и други организации, които имат авторитет в обществото. На тази маса да се подготвят промените в изборното законодателство и да обсъдят промени в Конституцията.

Българските граждани трябва да кажат какво трябва да се промени в Конституцията, категоричен е Каракачанов. Неразумно е да се иска свикване на Велико народно събрание преди да има предварително съгласувани и разписани от обществото правила какво точно да направи то.

Според председателя на ВМРО в новата конституция трябва да се промени следното: да отпадане на партийният квотен принцип в съдебната система; да има възможност за отзоваване на народни представители и да се редуцира броят им; за има 10 министерства; да се намали броят на административните области; да бъдат увеличени правомощията на президентската институция.

Заместник-председателят Ангел Джамбазки отбеляза: „Ако правилата бяха такива, че да има възможност народните представители да бъдат отзовавани, то кворумообразуващият палец нямаше така храбро да натиска копчето за гласуване.“

Позицията на ВМРО – Българско национално движение е, че БСП и ДПС не могат повече да представляват българите, но в същото време връщане на ГЕРБ във властта е недопустимо.

Организационният секретар на партията Юлиан Ангелов припомни, че кабинетът на Орешарски не получи доверието на ВМРО още при съставянето си. Той говори и за протестите на структурите на партията от Пловдив, Добрич, Враца, София-област и Благоевград срещу назначаването на губeрнатори то ДПС.

Каракачанов допълни, че смята за изключително неразумно поведение от страна на управляващите да назначат за управители хора на ДПС точно в Благоевград, Пловдив и Пазарджик – местата, от където тръгва разпространението на радикален ислям у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *