Даниел Сираков председател на Постоянна комисия “Туризъм и околна среда” при Общински Съвет Троян участва на 27.03.2014 г. в среща със заместник–министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на дискусията “Създаване на регионален проект за устойчиво развитие на туризма “Централен Балкан – Розова долина” в с. Орешак общ.Троян. На работната среща присъстваха кметовете на община Троян Донка Михайлова, на Карлово Емил Кабаиванов, на Сопот Веселин Личев, на Казанлък Галина Стоянова, на Павел Баня Станимир Радевски, зам.кметът на Хисаря Асен Сурчев, както и археологът доц. д-р Митко Маджаров.

Проектът ще обединява общините Троян, Сопот, Карлово и Хисаря, които са разположени от двете страни на Балкана и ще бъдат включени в туристически маршрут, проследяващ продължението на най-дългия римски път Виа Траяна, преминаващ през прохода с опорните станции – крепости: Состра, Ад Радицес, Монтемно, Суб Радице, Виа Мата. Виа Траяна е свързвал Рим с Близкия изток, както и Източната част на Римската империя. Като продължение на маршрута бе обсъдено и включването на общините Казанлък и Павел Баня. “В конкретния случай не става въпрос за отделни обекти, а цялостен туристически маршрут, който да се предлага като общ продукт. Този проект е единствен до момента и има шанс да се реализира в страната ни”, каза на срещата зам.-министър Ботев.

Потенциал за развитието на района Бранимир Ботев очерта в предлагането едновременно на планински и ски туризъм в района на Беклемето, където се наблюдава най-дългото естествено снегозадържане в планинските ни курорти, балнео и СПА услуги – наличието на повече от 50 термални минерални извори в Чифлик, Баня, Хисаря и Павел Баня, както и богато културно-историческо наследство – Долината на тракийските царе и историческите паметници от възрожденската епоха. Освен целогодишното преливане от един туристически продукт в друг, сред предимствата на маршрута е много доброто логистично местоположение – на час и половина път от летище София и на 45 минути от летище Пловдив. Всичко това е съчетано с възможностите за предлагане на винени турове и уелнес процедури с розово масло и натурални продукти.

Проектът може да бъде финансиран по пета ос на ОП “Региони в растеж”, където са предвидени 112 млн. евро само за туризъм, а като бенефициенти по програмата могат да бъдат общини, неправителствени организации и др.

Заместник-министър Ботев представи на участниците в срещата и филм, който промотира България като целогодишна СПА дестинация и по атрактивен начин, показващ 22 български града, датиращи от римско време и създадени около термалните извори – любимо място за почивка и лечение на римските императори.

Кметът на Троян Донка Михайлова, като домакин, благодари на зам.-министър Ботев за неговата активна позиция и сериозна помощ за развитието на региона. “Всички, тук присъстващи представители на общините сме съмишленици на тази добра идея”, сподели в края на срещата тя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *