Даниел Сираков е роден на 15-ти април 1955 г. в Троян и е потомствен родственик на Паисий Хилендарски.

През 1974 г. завършва столичния техникум по полиграфия Юлиус Фучик.

Въпреки че не е член на тогавашната комунистическа партия, Даниел става най-младият стопански ръководител и през 1978 г. е назначен за директор на троянската печатница. Участва в издаването на юбилейния сборник “ 100 години печатно дело в Троян”.

 

 

През 1989 г., когато се приема прословутия Указ 56, той се заема с частен бизнес.

Неговите бизнес начинания са: дистрибуция на меден бобинажен проводник от Германия; изграждане на печатно картонажна база; производство на превързочни материали; производство на козметични изделия; бутилиране на минерална вода от с. Шипково.

 

 

Своето професионално и обществено призвание обаче, Даниел открива на територията на туризма.

Той е собственик на къща за гости и конна база „Алфа Даниел”.

През 1991 г. фирмата „Алфа Даниел” участва в международната туристическа борса ИТБ-Берлин в Германия. Отново през 1991 г. заедно със сестрите Ценка и Дияна Добреви организира първото за Северна България търговско изложение в палатите на НИХЗИ Орешак. До 1997 г. фирмата участва във всички национални туристически борси със собствен щанд и фирмени рекламни материали, популяризиращи Община Троян.

На тези туристически борси фирмата „Алфа Даниел” разпространява безплатно историческия очерк на Иван Пейковски „ Град Троян”, преиздаден безвъзмездно от нея.

Фирмата „Алфа Даниел” се превръща за Троян в запазена марка за поредица дейности, свързани с туризма. Тя е и първата регистрирана туристическа агенция в региона и приета за член на БАТА.

През 1995 г. Даниел Сираков става един от учредителите на Сдружение „Съвет по туризъм”.

През 2002 г. заедно с колеги от Сдружението, той организира и провежда първия Празник на Билките, планината и туризма, който и до момента привлича многобройни гости и туристи от страната.

През 2005 г. , Сираков организира първия за страната детски сървайвър, а през 2006 г. нови приключения в планината за възрастни, широко отразени от местни и национални медии.

От 1989 г. до момента, Даниел Сираков има сериозна и дългогодишна политическата кариера.

През 1990 г. учредява местната структура на Български Бизнес Блок в Троян. През 1994 г. е избран за заместник-председател в националното ръководство.След национален разлом в партията, временно прекратява своята политическа дейност.

Поради своите качества, през 2007 г. е поканен от ВМРО да участва в листата на кандидат – общинските съветници от гражданската квота и е избран за такъв.

През 2011 г. става Председател на Общински комитет на ВМРО-БНД Троян, а от 2014 г. е и Областен Председател на структурите на ВМРО-БНД в Ловешка област.

Той е един от най-активните троянски общински съветници през годините. Бил е председател на Комисията по туризъм в Общински съвет. Винаги е изразявал гласно своите позиции и е отстоявал десетки каузи, свързани с развитието на града и региона.

Извън обществено-политическия живот, Даниел е посветен на своите коне, които смята за любими приятели. Личното си време прекарва с приятелката си и също вярна съратничка Грета Стойчева, с дъщеря си Ренета, зет си Али Моллов (шампион по класическа борба) и внучката си Алис. Планината е неговото място за постигане на вътрешен мир и спокойствие. Въодушевен като всеки представител на зодия Овен, лесно се ентусиазира и увлича след себе си много хора.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *