В  началото на Новата 2018 година 12 находища на минерална вода изключителна държавна собственост са предоставени за управление на общините от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Местната власт ще може да стопанисва изворите за срок от 25 години, съобщи пресцентърът на екологичното ведомство. Едното находище е в Троянския Балкан  и това е “Шипково”. Тук е мястото да отбележим, че един от приоритетите на ВМРО-БНД Троян  за мандат 2011-15 във връзка с МИНЕРАЛНИТЕ ИЗВОРИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ТРОЯН Е  ПРЕДОСТАВЯНЕ НА МИНЕРАЛНИТЕ ИЗВОРИ ЗА СТОПАНИСВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ ОТ ДЪРЖАВАТА НА ОБЩИНАТА. За мандата 2015-2019  патриотите продължиха да следват целите си  стъпка по стъпка за изпълнението и на другия  приоритет.:

Възлагане на проучването за находища на минерална вода по оста Шипково – Бели Осъм – Балканец – южната част на Троян – Орешак – Черни Осъм с цел бъдещи сондажи и използване на този безценен ресурс.  

Какво лекува Шипковската минерална вода?

Другите общини и находища са :  „Брацигово”, община Брацигово, „Варвара”, община Септември, „Китен”, община Приморско, „Нареченски минерални бани”, община Асеновград, „Невестино-Барището”, община Невестино, „Невестино-Топилата”, община Невестино, „Ресен”, община Велико Търново, „Рударци”, община Перник, „Търговище-Боаза”, община Търговище, „Харманли”, община Харманли, „Чирпан”, община Чирпан

За находищата без утвърдени експлотационни ресурси са определени ориентировъчни по архивни данни, уточняват от МОСВ. Преди издаването на разрешителни кметът на общината  трябва да възложи оценка и да предостави документите за утвърждаване на експлотационните ресурси от тези находища.

Когато за предоставеното находище няма издадени разрешителни от органите по водите, общинският съвет ще определя дали ползването им ще бъде възмездно или безвъзмездно. Общинските съвети ще определят тарифите, а кметовете ще съберат таксите за водовземане.

Когато има издадени разрешителни, минералната вода  ще се предоставя само възмездно, като таксите  ще постъпват в съответната община.

Ако в петгодишен срок от предоставянето на минералната вода общината не е усвоила ресурсите, находището трябва да бъда върнато за управление на МОСВ.

МОСВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *