Над 500  българи получиха националния трибагреник по време на похода организиран от ВМРО Троян   на 3 март 2018 г по случай 140 години от освобождението на България от близо пет вековното турско робство и възстановяването на свободната българска държава.

Навръх националния ни празник  членове на ВМРО Троян и родолюбиви българи от Троян и  Ловешка област се изкачиха до  Карцов бук. Това е историческо вековно дърво на възраст над 200 год., което се намира в едноименната местност в района на туристическия комплекс Беклемето. Наречен е на името на генерал Павел Карцов, който прекосява Балкана през Троянския проход при температура -27 градуса по време на Руско-турската освободителна война и освобождава прохода и Троян. Според легенда казашки конник оставя на него следа от своята пика, като се счита, че това е самият генерал Карцов.

Приветствие към присъстващите от Планинска спасителна служба Троян, туристи, родолюбци и членове на ВМРО в балканското градче отправи Бойко Пъдарски – зам.областен на област Ловеч.

Слово за подвига на руските и троянски войни произнесе Даниел Сираков – областен председател на организацията. Участниците на похода почетоха паметта на загиналите  троянци опълченци. Троянският родолюбецът Дочо Николов (НД“Традиция 34-ти троянски пехотен полк“)  е издирил и изготвил списък,  с имена опълченците, който бе изчетен от Даниел Сираков.

„В знак на признателност отдаваме своята почит към опълченците от Троян и Троянско, участвали в сраженията н Шипка и Шейново”, каза лидера на ВМРО за Ловешка област

Бе прочетена и декларация от името на ВМРО Троян в която се казва:

„Участниците в похода изразяват увереност, че събитията по отбелязване на 140-та годишнина от Освобождението ще станат наистина общонародно дело и в него ще се включат всички честни , патриотично настроени българи, които ще отдадат своята почит към славните страници от българската история. Ще отстояват историческата истина за тях и ще предадат на младите поколения частица от онзи национален дух , който е дал сили за възраждането , освобождението и за градежа на нова българска държавност.

Да живее България!“

Венци и цветя бяха поднесени от Планинска спасителна  служба Троян, ВМРО Троян и от Сдружение туристическо дружество „Жална“ в с.Балканец и други.

Планинска спасителна служба Троян
Планинска спасителна служба Троян
Сдружение туристическо дружество „Жална“ в с.Балканец
Сдружение туристическо дружество „Жална“ в с.Балканец

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *