На 31 август 1924 година в местността Равна бука, край село Сугарево в Пирин е убит Тодор Александров-български революционер, легендарен водач на Вътрешната македонска революционна организация.

“Панихида по повод четиригодишнината од смртта на Тодор Александров. Говор на Панче Гюрков, од името на Штипското братство.

“Братя македонци, Македония днес е призована да чествува паметта на онзи свой велик син, който от развалините, след незапомнената катастрофа за македонския народ, успя да съгради величавата сграда на Вътрешната македонска революционна организация. Това стана в един момент на страшно униние и отчаяние, когато целият народ вътре в Македония и македонската емиграция в България и чужбина се запитваше: – Накъде!
Тодор издигна славното македонско знаме на което е написан девизът “Свобода или смърт” и поведе македонския народ към нови борби.

За нас е гордост, гордост е за македонския народ, който излъчи от своята среда един Тодор, който заедно със своите учители Даме и Гоце представлява една тройка, която във вечни времена ще слави Македония.

Тодор Александров е од Щип, но той принадлежеше на Македония, той принадлежеше на българското племе, той принадлежеше и на човечеството.”

Публикувано во вестник “Македония”, София, 3-ти септември 1928 год.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *