България да отправи официално искане до сръбското правителство за повече информация по случая с грубата намеса на Република Сърбия в изборите за Национален съвет на българското малцинство.

Това се казва в позиция на Патриотите от ВМРО по повод проведените избори за Национален съвет на българското национално малцинство в съседната държава.

От ВМРО призовават, при доказване на вмешателството на Република Сърбия в малцинствените права на българите в Западните покрайнини, държавните институции на Р. България да преразгледат официалното становище на българската външна политика за подкрепа за членството на Сърбия в Европейския съюз.

По случая ще сезираме Съвета на Европа и Европейската комисия, заявяват Патриотите…


Патриотите
искат СОС
официално да
подкрепи
правителството
за зимната
олимпиада

„Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“ внесоха проект на декларация за даване на официална подкрепа от страна на Столична община за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. Те смятат, че след като Министерство на младежта и спорта е задвижило кандидатурата, вече е време и Столична община да застане официално зад нея. Според Патриотите, местната власт е част от този процес по организация на форума, затова и следва да се подкрепят усилията на спортния министър Кралев.

В текста на декларацията се казва, че Младежката зимна олимпиада през 2024 г. дава уникален шанс на София да остави Витоша за следващите поколения във вид, какъвто хората заслужават…


Намалява
се
административната
тежест при
декларирането
на недвижим
имот

По предложение на ПГ на „Обединени патриоти“ бяха направени поправки в Закона за местните данъци и такси, които целят да освободят гражданите от задължението да подават информация, която всъщност е налична при компетентния орган.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинова сподели, че е щастлив от тази малка победа. Също така допълни, че благодарение на направените промени освобождаваме гражданите придобили недвижим имот от задължението да го декларират в общините. Доста абсурдна беше ситуацията, при която цялата информация е налична в единия отдел на администрацията и вместо да стигне до другия, хората да трябва да губят часове от личното си време или да търпят санкции. Сега тази административна тежест пада със съгласието и на самите общини, защото НСОРБ ме подкрепиха. Скоро те трябва да са готови и организационно, коментира депутатът…

 


Днес е
Ден на
Забравените
покрайнини

Автор: Стефан Грънчаров, организационен отдел на ВМРО

Една от най-черните дати в хилядолетната ни история. Ден, в който „братска“ Сърбия нарушава за пореден път световните договори и окупира българските крайнини. Денят не е избран случайно. Само 34 години по-рано шумадийските войски бягат от щиковете на българските офицери, отблъснали сръбската атака в гръб. До тук с историята.

Много хора ни обвиняват, че гледаме твърде често в историята, а не в бъдещето. Затова ето, дами и господа, какво е състоянието на останалите малко над 5000 българи в Босилеградска община:

– Липса на здравна служба (превърната е в емигрантски център) и адекватна здравна помощ;…


Султанка
Петрова: Целта
ни е до 2021
г.
предприятията
от социалната
икономика да
създават 2% от
БВП

Д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Законът за предприятията от социалната и солидарната икономика

„Какво означава социална и солидарна икономика и какво значение за нейното развитие има приетият закон?”, попита в началото на разговора водещата Клара Маринова. Султанка Петрова отговори, че един от основните аспекти на социалната икономика е солидарността. Тя се основана на ценности като сътрудничество, устойчивост, демокрация, справедливост. Социална и солидарна икономика са две допълващи се понятия, чрез които се прави безпрецедентен опит да се обвържат трите полюса – пазара, държавата и взаимността. Тоест, на лице е хибридна форма между пазарната, непазарната и непаричната икономика, които черпят ресурси от множество източници. Те биват пазарни – продажби на стоки и услуги, непазарни – държавни субсидии и дарения и непарични – доброволците…


Възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини

В салона на КИЦ „Босилеград“ на 7 ноември се проведе традиционната възпоменателна вечер по повод Деня на Западните покрайнини. Гости на събитието бяха народният представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ от квотата на ВМРО Борис Вангелов, представители на кюстендилската организация на ВМРО, представители на Граждански комитет „Западни покрайнини“ и на „Демократичния съюз на българите“.

Събитието започна с минута мълчание за жертвите, загинали на границата, след което председателят на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов поздрави гостите и започна с думите „Жестока е съдбата на народ, който отбелязва деня на окупацията си като отправна точка на своята история“…

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *