Вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов ще започне дело за оклеветяване заради обвиненията към него, свързани с Агенцията на българите в чужбина. 

Това обяви той на среща с журналисти в Пловдив и уточни, че следващата седмица ще подаде в лично качество искова молба в съда по повод на обвиненията срещу него в корупция срещу бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ в министерството на правосъдието Катя Матева.

Финансовата претенция може да е за 1 лев или 1 стотинка. Не става въпрос за пари, подчерта Каракачанов. По думите му, фактите ще покажат, че когато Матева е била на поста си, 1200 турци са получили наше поданство, без да имат основание. Същата тази госпожа твърди, че македонците не били българи, възмути се вицепремиерът.

Пловдивската организация на ВМРО изпраща остро писмо за свалянето на билбордове, чието съдържание  противоречи на общоприети ценности. Става дума за билбордовете с еднополови двойки, стана ясно от думите на пловдивският депутат от ВМРО Александър Сиди.

Каракачанов каза, че за ВМРО най-важни са евроизборите, но на този етап партията и коалицията нямат решение за кандидатура. Въпросът за лидерство на Волен Сидеров и оттегляне кандидатурата на Ангел Джамбазки не е поставян, но Каракачанов смята, че коалицията трябва да се запази.

По повод на отношенията с Македония Красимир Каракачанов заяви, че, според него, политиката на македонското правителство за приятелски отношения с България ще продължи до приемането ѝ в НАТО и ЕС, а след това ще се върне на старите позиции с исторически лъжи като тази, че Самуил е македонски цар, който е воювал срещу българите и гърците и че българите са окупатори.

Това не са жестове на приятелство, категоричен е вицепремиерът и лидер на ВМРО.

Каракачанов призова пловдивчани да подкрепят инициативата на пловдивската организация на ВМРО за паметник на Тодор Александров на едноименната улица в Пловдив в район „Южен“. Паметникът ще бъде издигнат с дарения и открит на 5 март 2019 година. Министерството на отбраната ще се включи в патриотичната инициатива с гилзи, които ще са за отливането на бюста на Тодор Александров.

Музеят на авиацията, който в момента се намира до 24-та Авиобаза „Крумово”, няма да се мести в Пловдив, за да се направи на освободения терен частно карго летище. Военният министър опроверга в Пловдив появилите се спекулации по темата. По думите му, това няма как да се случи, защото теренът е на военна авиобаза. Няма как вътре да се въведат частни инициативи.

Парите за преместването са целеви, а не от бюджета на МО, припомни още той.

По-добре музеят да бъде извън авиобазата. Финансовият министър има много поддръжници на тази идея за изграждането на един голям авиационен музей, като почнем от главния прокурор Сотир Цацаров, който е от Пловдив, обясни министърът на отбраната. Той уточни, че ако музеят бъде преместен в Пловдив, то ще има много повече посетители, отколкото има в момента.

По думите на Каракачанов от 1 януари 2019 г. предстои ново увеличение на заплатите на военните. То ще е средно с около 10%, но за разлика от миналата година, няма да бъде еднакво за всички под пагон. Ще има диференциация, която ще зависи от тежестта на службата. Като пример Каракачанов посочи бойците от 68-ма Бригада „Специални сили” или алпийският батальон в Смолян, службата на които е по-тежка от други военни, които имат само охранителни функции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *