Концепцията за интеграцията на циганския етнос на Красимир Каракачанов предизвика остър спор между Юлиан Ангелов от ВМРО и бившия депутат от ДПС Александър Методиев в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

Методиев беше категоричен, че предложенията в нея нарушават Конституцията, а Ангелов отговори, че в концепцията никъде няма лишаване на права на граждани на Република България.

Напротив, има предложения как да бъде направено така, че тези граждани, които не спазват законите и нормите в България, да ги спазват, подчерта организационният секретар на ВМРО и народен представител от Обединени патриоти Юлиан Ангелов.

Няма никакво нарушение на Конституцията. В тази концепция никъде не се нарушават права на хората по етнически или религиозен принцип. Като се даваха милиони за ромска интеграция, с които не се постигна нищо, защо не казаха, че някой ги дели и за циганите има милиони, а за другите няма? Това не е ли дискриминация? Другата основна теза в концепцията е, че който живее в палат и кара скъпа кола, няма как да получава социални помощи. Проблемът е, че в гетата нарочно се държат хората необразовани, за да могат да бъдат манипулирани. Това го правят определени цигански барони, които карат коли за по 300 000 лева и получават социални помощи, обясни Ангелов.

Основна част от концепцията е свързана с ограничаване или спиране на помощи. Когато видиш, че тези хора получават социални помощи, а живеят в огромни палати, карат скъпи коли, а се водят уж безработни и без доходи, естествено, че тези хора не са социално слаби и няма как да получават помощи. Не може да живееш като цар и да получаваш социални помощи, подчерта патриотът.

Всички такива като Вас, г-н Методиев, години наред държат хората в гетата изолирани и се възползват от тяхната бедност, за да ги манипулират по време на избори. В самата общност има тартори, които мачкат това население. Ние искаме да ги извадим от гетото, да учат, да работят, обърна се той към бившия депутат на ДПС.

Има проблем в тази насока в гетата. Има жени, които раждат по 10-15 деца и не могат да ги гледат. Тези жени, обаче, нямат възможност чисто финансово за превантивни действия, например при нежелана бременност. Тези жени нямат възможности дори да направят аборт, защото например мъжът ѝ няма да даде 150 лева за аборт, а ще отиде да ги изпие в кръчмата. Затова българската държава трябва да отдели средства. Това не касае само циганите. Тук става въпрос и за бедни българи, подчерта Юлиан Ангелов.

В частта, в която Патриотите от ВМРО предлагат да се заселват безимотните цигани с ангажимента да закупят предоставените им имоти и да обработват земята, организационният секретар на ВМРО каза, че кметът на общината, в която е Войводиново, е разкрил, че на тези хора е предложена общинска земя, където да си построят законни къщи, и те са отказали.

Ние говорим за същото – там, където има възможност, могат да се отделят съответните парцели, но за да ги придобие, човекът трябва да има задължението да обработва и самата земя, защото няма нищо безплатно на този свят, разясни идеите на ВМРО Юлиан Ангелов.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *