Текст от блога на Александър Йолов, председател на Младежката организация на ВМРО в София Няма как да подминем тази част от речта по стъпване в длъжност на президента Плевнелиев, в която той посочи ролята на гражданите в модерната държава. Защо ли? Ами защото обществото ни отдавна е загубило чувството си за ориентация, що се отнася до реалния дневен ред. През годините то потъна във водовъртежа от скандали, партийни водевили и прочее случки със социално-битов привкус, разиграващи се из висшите етажи на властта. За съжаление – пред очите на всички. До голяма степен нормалните хора се отвратиха и оставиха нещата просто да се случват, стремейки се да не им обръщат внимание и да не мърсят деня си с поредната драма-еднодневка, която ще блесне из ефира, а след това ще отстъпи място на следващия фрапиращ политически казус от нулево обществено значение. Дали случващото се е преднамерено поддържано от фини политически технолози, целящи да неутрализират фактора „гражданско общество“, или е плод на цялостния разпад на държавата – това е тема на друг разговор, но така или иначе обществените ни ориентири, приоритетите пред нас като нация бяха подменени от несъстоятелни дребнотемия, които дори не си заслужават коментара. На фона на този социален хаос силно се надявам думите на Росен Плевнелиев да не се окажат чиста проба демагогия, а да бъдат остойностени от реални действия. Защото България има нужда да се вземе предвид истинския дневен ред на обществото, който някак си остава тема-табу за упраляващите, а именно – тежката демографска катастрофа, придружена от широкомащабната циганизация на страната и липсата на правов ред в цели региони на държавата, буквално убийствената криза в здравеопазването, западащото образование и не на последно място по значение – умиращата българска икономика.

Дали президентът ще прояви държавническо чувство и ще се срещне с представители на партии и организации като ВМРО, които години наред алармират за влошаващата се обществена ситуация в тези направления, или ще предпочете да неглижира проблемите под натиска на управляващата партия? Ако успее да преодолее зависимостта от управляващите, разумно от страна на българския президент ще бъде да свика при първа възможност Консултативния съвет по национална сигурност, където държавният елит да приеме обща стратегия за действие, свързана с гарантирането на националната сигурност на България във вътрешнополитическо отношение. В държавата тлеят огромни етнически и социални проблеми, решенията на които с всеки изминал ден ще стават все по-трудни, а последиците от политиките на изчакване и замитане под килима – все по-тежки. Но това само при условие, че президентът не е подставен човек и има държавническа визия. Ако ли не, думите му са били само прах в очите на хората, а за делата е ясно, че ще бъдат ограничени и в рамките на позволеното от друг властови център. Предстои да видим…

 

* За заглавието е използвана фраза от речта на президента Росен Плевнелиев при встъпването му в длъжност на 22 януари 2012 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *