Текст от рубриката “Турция разбулена” Френският сенат одобри законопроекта, криминализиращ отричането на геноцида над арменците в Османската империя в началото на 20 век. Той предвижда лишаване от свобода до една година и глоба до 45 хиляди евро за отричащите геноцида. Неотдавна Турция заплаши, че ще наложи пакет от дипломатически и търговски санкции срещу Париж, ако законът бъде приет във Франция. Френските законодатели обаче не се съобразиха със заплахите. В деня на гласуването, 23 януари, турският премиер Таип Ердоган заяви, че никога повече няма да посети Франця, ако законопроектът бъде приет. Всъщност, най-добре Ердоган да си изпълни обещанието, защото може да му се наложи да излежи 1-годишна присъда във френски затвор. През 1915 г. в Османската империя са убити над 1.5 милиона арменци. Припомняме, долната камара на френския парламент одобри законопроекта на 22 декември. Във Франция са признати геноцидът на холокоста (чрез закон от 1990 г.) и арменският (през 2001 г.) Отричането на холокоста също е криминализирано със законов текст, въз основа на който вече са произнасяни присъди. Законопроектът, предвиждащ съдебно преследване за отричане на геноцида над арменците, беше предложен от управляващата партия „Съюз за народно движение”. Част от социалистите, които от септември 2011 г. разполагат с най-голямата група в Сената, подкрепиха закона, други се въздържаха от участие в гласуването. Арменският външен министър Едуард Налбандян изрази признателност към Франция за приемането на закона.

 

„Този ден ще бъде вписан със златни букви не само в историята на приятелството между двата народа, но и в историята на защитата на човешките права.” – казва в изявлението си Налбандян.

По думите му, със законодателния си акт Франция е потвърдила ролята си на безкористен защитник на общочовешките ценности.

Същевременно криминализирането на арменския геноцид предизвика гневна реакция от страна на Турция.Според турското правосъдно министерство приетият закон е израз на неуважение към Турция. Министерството на външните работи също осъди вота на френския сенат.

Турските власти не приемат използването на термина “геноцид” по отношение на убийствата на арменци в Османската империя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *