Предстоящото посещение на американския държавен секретар Хилъри Клинтън в София е подходящ момент България да поиска по-твърда политика спрямо Турция и съседите ни от бивша Югославия. Това е от изключителна важност в условията на зачестилите турски вмешателства в политическия живот на страната ни, както и на случаите на погазване на правата на българите в съседните Сърбия и Република Македония. Необходимо е Сърбия да спре своеволията спрямо изявените българи от Западните покрайнини. България пък трябва да се застъпи енергично пред САЩ в полза на Македония в спора за името – за добруването на гражданите на югозападната ни съседка. В същото време българският президент следва да изиска специално отношение към политическата върхушка в Република Македония, основано на 4 основни принципа:

1. Да се спре натиска срещу граждани на Р Македония с българско самосъзнание;

2. Да се спре речта на омразата срещу България и българските граждани;

3. Да се промени образователната система на Р Македония, за да спрат фалшификациите на общата ни история;

4. Да се реформират македонските специални служби и да се спре финансирането и насърчаването на незаконната сепаратистка организация ОМО „Илинден”.

Преди дни президентът Плевнелиев пред мемориала на жертвите на комунизма си спомни за принудителното помакедончване в Пиринския край. Посещението на първия американски дипломат е чудесна възможност нерешените въпроси с Република Македония отново да бъдат поставени.

САЩ трябва да демонстрират загриженост и по повод растящия в Турция ислямизъм, както и неоосманската външнополитическа доктрина на Анкара. Сегашната турска политика на сближаване с Иран и открита конфронтация с Израел носи видими рискове за стабилността на международния политически процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *