Твърдо „за”

Ако не построим нова ядрена централа ще стигнем до парадокса България от основен износител на ток в региона да си купува от комшиите, категоричен е лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

– Г-н Каракачанов, ВМРО има твърда позиция за развитието на ядрената енергетика, агитирате ли вече симпатизантите си как да гласуват на референдума, въпреки че ЦИК отказа да регистрира инициативния ви комитет?

– ЦИК отказаха регистрация незаконно, ние обжалвахме в административния съд. За съжаление така действа съвременния ЦИК, но това не променя нашата позиция за ядрената енергетика, която не е по повод на проекта АЕЦ „Белене”, нито на този референдум. Още през 2001 г., когато правителството на Симеон Сакскобургготски обяви, че ще затваря първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй” ние започнахме подписка заедно с инициативния комитет, там бяха енергетици, учени, с идеята да се направи национален референдум, защото под външен икономически натиск в изгода на румънската атомна централа в Черна вода се затвориха трети и четвърти блок. Нашата позиция се базира на факта, че 2019 и 2021 години изтича срокът за експлоатация на последните ни два ядрени реактори и познавайки слабохарактерността и манталитета на българските политици няма никаква надежда, че те ще се успеят да се преборят да удължаване на живота на реакторите, защото това е един от аргументите на сегашните противници на нова централа – дали ще е „Белене” или нов блок на „Козлодуй” те казват – „ама ние можем да удължим срока”. Можехме да удължим и живота на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”, но тогавашните управляващи конюнктурно ги затвориха, каква е гаранцията че и сегашните няма да постъпят така,  така че за нас това не е аргумент. Ядрената енергия е най-евтината и най-екологично чиста за разлика от въглищата и фотоволтаичните паркове, които пък са много скъпи. Ако искаме да развиваме съвременна българска икономика трябва да имаме достатъчно ток и ако искаме да е евтин и за гражданите, и бизнеса, трябва да е местно производство, а не да внасяме от Турция или Румъния, защото това ще бъде най-големият парадокс. В началото на 21 век България  беше монополист в ядрената енергетика и изнасяше ток за всички страни на Балканите  дори и за Италия, а само след 10-12 години да се превърнем във вносител на енергия. Така че ние сме три пъти за нови ядрени мощности.

– Вече има съмнения че едва ли на 27 януари до урните ще отидат 4,300 милиона, за да бъде валиден референдума, смятате ли, че опасенията ще се сбъднат?

– Какво ще излезе от референдума само Бог знае, но социологическите проучвания сочат, че повечето българи искат развитие на ядрената енергетика.

– Дори и да приемем, че повечето българи са „за” развитие на ядрената енергетика, какво ще последва, след като строителството на нова централа струва много пари, а такива няма в бюджета?

– Всяко нещо в тоя живот струва пари, човек като отиде да си купува хляб пак струва пари, само  че той ще ни струва много по-скъпо след 10-12 години, ако ние вместо да произвеждаме и продаваме ток, го купуваме от Турция. Така че аргументът с парите не е сериозен. Другият – че много се е крало от „Белене”, също не го приемем. Ако някой е крал, има си прокуратура, съд и тези хора трябва да отидат в затвора. То се краде от всичко в България, това означава ли, че като се краде от пътища, трябва да спрем да строим магистрали, като се краде от здравеопазването не трябва да го развиваме? Има и доста спекулации относно цената. Едва ли има някой специалист, който да каже колко точно ще струва дали „Белене” – 4 милиарда евро както твърдят от едната страна или 10 милиарда както настояват от другата. Може би истината е някъде по средата. Но нека противниците на ядрената енергетика да ми кажат за един нерентабилен или фалирал реактор някъде по света. И защо този, който трябваше да се построи в Белене е нерентабилен или морално остарял, защо Турция иска да изгради 7 реактора и 4 от тях вече са в проект, същите руски реактори и даже доста по-скъпи. Сега се строят реактори на различни места в света, а проектът „Белене” е най-евтиният. Тезите на противниците на ядрената енергетика не са свързани с националните интереси, а с външни.

– Да поговорим и за друга ваша стара тема – за ромите. Има доста програми за интеграцията им?

– Над 1 милиард евро бяха похарчени в света по „Хилядолетие на ромското включване” и ефектът е никакъв. Всички тези програми са просто прах в очите, защото реалният проблем с циганското население в България е, че през последните 23 години беше приучено, че има само права и няма задължения. Имат правото да не плащат ток, вода да правят каквото си искат, да се женят и да раждат на 13 години, но нямата задължението да ходят на училище, въпреки че го пише в Конституцията. Имат право да получават социални помощи, но нямат желание да работят. Истината е, че ние трябва да сменим социалната система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *