Народните представители от ПГ „Обединени патриоти“ Красимир Богданов, Атанас Стоянов, Йордан Апостолов и Александър Сабанов се срещнаха в парламента с представители на Централната рибно-опазваща организация.Организацията подпомага на доброволни начала дейността на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в борбата ѝ с незаконния риболов.  Според тях, риболовците в България са над половин милион души и всички са потърпевши от бракониерските набези.

От Централната рибно-опазваща организация предлагат промени в Наказателния кодекс, които да криминализират употребата на хрилни мрежи във водоемите във вътрешността на страната.

До момента има несъответствие между Закона за рибарство и аквакултури и Наказателния кодекс, точно в тази част. В България се наказва само незаконният улов на риба с взривни, отровни и зашеметяващи вещества, но не и този с мрежи. Не са наказуеми опитите да се извърши незаконен риболов, когато нарушителят не е заловен с конкретен улов.

Според НК, някои от случаите могат да се приемат като маловажни, което отваря възможността за различно тълкуване на степента на важност на нарушението и съответното поемане на наказателна отговорност.

Патриотите поеха ангажимент в кратки срокове да подготвят законопроект за промяна в Наказателния кодекс в частта, засягаща наказанията за незаконен риболов. По този начин ще се криминализират случаите на използване на такива мрежи, както и опитите да се извършват бракониерски действия, дори и да не са довели до конкретен улов на риба.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *